RPMN

Čo sa pod týmito tajomnými písmenami schováva? RPMN, čiže ročná percentuálna miera nákladov, má spotrebiteľovi umožniť predstaviť si a spočítať si výhodnosť / nevýhodnosť daného úroku skôr než podpíše zmluvu. RPMN udáva podiel z dlžnej čiastky (%), ktorý je spotrebiteľ povinný zaplatiť počas jedného roka v rámci splátok a poplatkov.

Nutnosť uvádzať RPMN v SR

Od roku 2002 je v Slovenskej republike podľa zákona nutné uvádzať ako ponuky tak RPMN zo strany poskytovateľa. Výnimka tu platí u úverov pod 5000 Sk alebo nad 800 000Kč, ďalej v prípade splátky do troch mesiacov. Prípade, že poskytovateľ nesplní túto podmienku čiže neuverejní RPMN je úver automaticky úročený tzv diskontnou sadzbou NBS, ktorá býva výhodnejšie.

V dnešnej dobe uvádza RPMN takmer všetci poskytovatelia, máte tak možnosť lepšie a viditeľne ohodnotiť, či pôžička stojí na zváženie či je pre vás až príliš nevýhodná.

http://akovybratpozicku.blogspot.com/2010/11/pozicky-bez-registra.html

1 komentář:

  1. Dobrý deň, vďaka spoločnosti LAPO MICRO FINANCE, ktorá mi dnes poskytla pôžičku na záchranu života môjho chorého dieťaťa, odporučím každému, kto potrebuje súrnu pôžičku, na e -mail: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    OdpovědětVymazat